Rosersbergs postterminal – hur blev det?

Interiör från Rosersbergsterminalen. Här pågår verksamhet dygnet runt. Foto: Hans Loord
Interiör från Rosersbergsterminalen. Här pågår verksamhet dygnet runt. Foto: Hans Loord

Nordisk Lager & Logistik har skrivit om Rosersbergsprojektet i ett tidigare nummer då projektet inte var så långt hunnet. Nu är ganska mycket klart. Dags för ett besök.

 Det är en färgrik anrättning som möter då man närmar sig entrén till Postens nya sorteringsanläggning i Rosersberg. En tvåvåningsfasad som vid entrén växlar i gult och två olika nyanser av orange. En offwhite kropp också i två våningar möter den och går österut. Borta mot järnvägen går en gul spårhallskropp norrut i vilken posttågen norrifrån går in. Söderut går en likadan spårhallskropp, fast blå, för att härbärgera tågen från söder. Upp emot en halv kilometer räls finns i byggnaden berättar min ciceron Ronald Freiman som arbetar på Rosersbergs Postterminal.

Rosersbergsterminalen ska innehålla sortering och distribution av post till drygt 800 000 hushåll och 77 000 företag. Projektet påbörjades hösten 2012 Runt 500 kommer att arbeta här när man når upp till full kapacitet. Postterminalen kommer att hantera uppsamling och spridning av post till 42 olika kommuner.

Peab har varit projektets totalentreprenör och Sweco Management i Västerås har ritat det hela. Byggnadens planlösning utgår från hur Postens brevsortering är uppbyggd.  När man kommer in genom snurrdörren i entrén och går en trappa upp och promenerar söderut kommer man upp på en brygga där man har ganska stor överblick över det hela. Det är fullt av transportband som ska sortera brevförsändelser och blå postsorteringslådor till olika delar av den enorma lokalen. Transportband som går vågrätt, på diagonalen och i spiral till och med. Allt för att vi ska kunna få just de försändelser vi vill till just de adresserna vi önskar.

Självklart är det stor säkerhet och sekretess som råder i lokalen och absolut inte tillåtet att fotografera överallt. Det är kortläsare och koder vid alla passager.

- Posten kommer oftast hit i postsäckar som töms vid särskilda stationer. En del post kommer dock direkt i postsorteringslådor utifrån. Sedan ska de olika brevförsändelserna separeras efter sin vikt och storlek och sedan via transportband åka vidare i systemet. Systemet är organiserat så det blir lagom avstånd mellan postsorteringslådorna hela tiden och inga kollisioner, berättar Ronald Freiman.

Rosersbergsterminalen ska vara igång året om utan egentliga uppehåll.
- Vi jobbar mer eller mindre 24/7 här. En del jobbar dagtid och en del i skift, men anläggningen körs hela tiden. Det är väl bara ett par timmar mellan lördag och söndag som vi gör en paus, avslutar Ronald Freiman.