Ikea först ut i Sverige med fossilfria hemleveranser

Foto: IKEA

Från och med 13 december kommer samtliga av IKEAs hemleveranser i Stockholm att levereras med hundra procent fossilfria bränslen, HVO100 och Biogas100. 

– HVO100 och Biogas100 är två mycket bra alternativ i syfte att minska klimatutsläppen från transportsektorn redan idag. Milstolpen vi nu passerar är ett steg på vår resa mot att senast år 2025 ha nollutsläpp i hela Sverige för hemleveranser samt egna företagsbilar, inom ramen för det globala EV100 initiativet*, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef IKEA Sverige.

Med sikte mot målet att uppnå nollutsläpp för IKEAs hemleveranser senast år 2025, genomfördes under hösten ett test av eldrivna hemleveranser från varuhuset i Kungens Kurva, till kunder i södra Stockholm.

– Testet är nu avslutat och kommer att utvärderas tillsammans med vår transportleverantör. Det kommer förhoppningsvis ge oss en bra fingervisning på vad som behövs för att vi ska nå våra mål om hemleveranser med nollutsläpp i Sverige senast 2025, säger Jonas.

Hälften av alla nya bilar som säljs i Sverige idag är tjänstebilar eller förmånsbilar. Företag, kommuner och myndigheter har därmed en stor möjlighet att bidra till att Sverige når målet att minska klimatutsläppen från transportsektorn med 70 procent till år 2030. IKEA tar sitt ansvar och har i veckan skrivit på Fossilfritt Sveriges Tjänstebilsutmaning. För att anta utmaningen krävs ett åtagande att, senast från och med år 2020, enbart köpa in eller leasa elbilar, laddhybrider eller biogasbilar som tjänstebilar eller förmånsbilar.

– Att anta Tjänstebilsutmaningen är en billig klimatåtgärd för företagen och ett sätt att göra skillnad på riktigt. Sverige måste snabbt ställa om sin fordonsflotta och företagen står för 50 procent av nybilsinköpen. En snabb förändring hos dem blir en katalysator för hela marknaden, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.