Höjda parkeringsböter ska täcka hål i budgeten

Arkivbild

Det saknas 85 miljoner kronor i Stockholms stads trafikbudget. Samtidigt har det borgerliga styret valt att sänka skatten med 441 miljoner kronor. För att finansiera detta planerar nu det borgerliga styret att kraftigt höja parkeringsböterna och arbeta för att fler bilar får böter. I stadens budget finns ett ökat krav på felparkeringsintäkter motsvarande 85 miljoner kronor.

– Det är orealistiskt att tro att man ska få in en sån här stor summa. Utöver att man kraftigt höjer bötesbeloppet så måste hela 106 000 fler bilar lappas under 2019 för att täcka det hål som skattesänkningen har skapat. Det är inte seriöst. Samtidigt visar inte uppdraget i budgeten hela bilden. Stockholm ska snart byta parkeringsentreprenör, vilket kommer öka summan som ska tas in med över 50 miljoner kronor. Totalt ska alltså ytterligare nästan 140 miljoner kronor tas in på parkeringsböterna, det är inte görbart.

– Parkeringsböterna fyller en viktig funktion för att öka trafiksäkerheten. Stadens parkeringsvakter ska vara ett verktyg för att få vår trafik att fungera smidigt inte för att lägga extra skatter på befolkningen och jaga bilister. Det blir dåligt för alla, för bilisterna, för parkeringsvakterna och för stockholmstrafiken. Det säger Jan Valeskog, oppositionsborgarråd.