Elmia Lastbil i Jönköping öppnar den 22 augusti

Foto: Elmia Lastbil

Den 22-25 augusti fylls Elmias alla mässhallar och hela utomhusområde av Nordens största lastbilsmässa. Här samlas nu leverantörer, påbyggare och övriga branschföretag för att visa upp det senaste. Därtill bjuder mässan på ett aktuellt debatt- och diskussionsprogram inlett av infrastrukturminister Tomas Eneroth samt Smarta byggnationer & lösningar, Nordic Trophy, veteranlastbilar, produktdemos, premiärer, tävlingar och aktiviteter.

Bland annat kommer man att visa upp halkkörning på torr vägbana.

– Vi har tagit fram en riskutbildning som består av en teoridel och där man sedan får prova på olika praktiska moment. Bland annat då halkkörning med en ny teknik, säger Fredric Larsson som driver EMV Utbildningar och som tagit fram utbildningspaketet i samarbete med MOM Event.

Andra axplock från mässan är att Närko kommer med ett flertal nyheter till Elmia. En ny modell av Närkos treaxlade rullflaksvagn med tipp, som i år har uppdaterats med en ny låskonstruktion samt en ny utformning av asfalts- och grusskägg, kommer finnas i montern. Nytt för i år blir också att A-Trans och Närko har en gemensam monter där A-Trans visar upp sitt sidotippade fyraxlade släp med den nya lätta konstruktionen.

ZD4, den nya generationen dumperflak från Zetterbergs, följs nu upp med lansering av helt nya produktvarianter för sidtipp. Med Hardox 500TUF i botten har ZD4 en slitstyrka som innebär att dimensioner har kunnat hållas nere utan att göra avkall på styrka, stabilitet eller tålighet. Under Elmia Lastbil 2018 kommer Zetterbergs nya sidotipp att visas upp för intresserade besökare.

Svetsab i Höganäs har tagit fram kjolar till den nya generationen Scania. De nya kjolarna demonstreras på mässan. I montern kommer Svetsab också ha ett gäng stylade anläggningsbilar samt att CMT visar upp det mesta ur sitt produktsortiment; fasta byggnationer, asfaltflak, lämflak, maskinflak och spannmålsflak. Bland nyheterna märks att CMT nu även erbjuder släpfordon, exempelvis en tippkärra, tippsläp, lastväxlarkärra och lastväxlarsläp.