ADL bygger dubbeldäckarbussar för staden Lausanne

Nitton stycken Enviro500 används inom ett tidigare kontrakt för kombinerade post- och passagerartransporter i Östra Schweiz. De första av dessa bussar har tjänstgjort sedan mitten av 2017. Foto: Alexander Dennis Limited

Busstillverkaren Alexander Dennis Ltd (ADL) kommer att leverera 13 Enviro500 dubbeldäcksbussar till schweiziska Lausannes kommunala kollektivtrafikbolag, Transports publics de la région lausannoise (TL) i Lausanne, Schweiz.

Bussarna har utrymme för 120 passagerare, med 79 sittplatser. Enviro500 kommer att träda i tjänst från och med juli 2019 för att ersätta och utvidga TL:s dubbeldäcksbestånd.

Med 79 sittplatser, 52 av dem på övervåningen, kommer TL:s kunder, enligt tillverkaren, att kunna resa i full säkerhet och komfort. Bussens tre dörrar och två trappor garanterar ett smidigt passagerarflöde.

Dessa stora Enviro 500-bussarna med tre axlar kommer att betjäna regionala vägar mellan tätorter och landsbygd. På nedre däck finns utrymme för passagerare med nedsatt rörlighet. Där finns plats för upp till två rullstolar eller flera barnvagnar.

Enviro500 kommer att innehålla en del nyheter, vilket inkluderar dubbelt glas, LED-belysning och USB-uttag, så att passagerarna kan ladda sina elektroniska apparater.

ADL använder sin globala kompetens för att anpassa dessa dubbeldäcksbussar till lokala krav. Fordonen drar ändå fördel av gemensamma komponenter och designstrukturer som kännetecknas av en stor flotta på över 6000 Enviro500- bussar i service runt om i världen. Komponenterna består bland annat av bussens lätta aluminiumstruktur som bidrar till ökad bränsleeffektivitet.

Affären med TL är ADL: s andra kontrakt när det gäller dubbeldäcksbussar i kontinental Europa efter en startorder för 19 Enviro500 som gällde ett tidigare uppdrag för användning av dessa bussar för kombinerade post- och passagerartransporter i Östra Schweiz. De första av dessa bussar har använts sedan mitten av 2017.

Enviro500 för TL kommer att byggas på ADLs fabriker i Storbritannien.

Källa: Bus World