”Tesla kommer inte att bli lönsamt företag någonsin”

Tesla modell 3 parkerad utanför fabriken. Foto: Wikipedia, kredit Carl Quinn

Under senare år har bilbranschens domedagsprofeter närapå tävlat om vem som bäst kan förutspå tidpunkten för Teslafabrikens död.

För drygt ett år sedan var det euromiljardären Mika Anttonen, grundaren av det finska energibolaget St1. Anttonen riktade hård kritik mot de nordiska ländernas energipolitik i allmänhet och mot elbilar i synnerhet. Även Anttonen förebådade elbilstillverkaren Teslas snara konkurs. Det har gått 14 månader sedan denna profetia uttalades.

Till skaran av nya domedagsprofeter kan även Vilas Capital Managements kapitalförvaltare John Thompson räknas, som tror inte att Tesla kommer att bli ett lönsamt företag någonsin.

Thompson som har samarbetat med Elon Musk uttalade sig i mars i år för nättidningen Marketwatch. Thompson är övertygad om att elbilsfabriken Tesla går i konkurs inom fyra månader, om Elon Musk, VD för företaget "inte lyckas med att trolla kaniner ur hatten", säger John Thompson, kapitalförvaltare Vilas Capital Management, till Marketwatch.

- Företag måste vara lönsamma och jag ser inte detta kommer att hända med Tesla, kommenterade han.

- Teslas resultaträkning har varit bland de värsta jag någonsin sett," fortsatte Thompson .

- Tesla är utan tvekan på gränsen till konkurs" skrev Thompson till sina kunder i början av mars i år.

Han tror att det blir svårt för Tesla att få ny finansiering eftersom företaget har problem med att leverera sina kunder med det senaste modell 3. Han tror också att efterfrågan på modell S och modell X kommer att minska och Teslas kreditbetyg kommer att falla.

- Teslas värde är dubbelt så högt som Fords, trots att Ford producerade sex miljoner bilar förra året och gjorde ett rörelseresultat på 7,6 miljarder dollar, medan Tesla producerade 100 000 bilar och gjorde 2 miljarder dollar i förluster", jämförde Thompson.

Tesla vägrade kommentera Thompsons synpunkter.