Året 2020 var ett lukrativt år för Tesla

På många sätt blev 2020 ett betydande år för elbilstillverkaren Tesla. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: JohnJakob

2020 var ett betydande år för elbilstillverkaren Tesla, som slutade med en vinst på 721 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,4 miljarder kronor. Det är första gången som Tesla har vinst i årsredovisningen.

Detta konstateras av företaget, som grundades av den rika mannen Elon Musk 2003, i sin årsredovisning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även om USA har drabbats hårt av covid-19 under mycket av förra året, lyckades Tesla öka produktionen av elbilar, vilket har bidragit till att generera vinster.

Enligt norska media e24.no producerade Tesla en halv miljon bilar förra året. Och företaget uppskattar att produktionen kan öka med så mycket som 50 procent till 2021.

Som jämförelse kom företaget från 2019 med en förlust på 862 miljoner dollar (cirka 5,3 miljarder dollar).

Om man uteslutande tittar på räkenskaperna för fjärde kvartalet 2020 är dock marknaden inte särskilt imponerad. Här kom Tesla annars ut med en omsättning på 10,7 miljarder dollar (cirka 66 miljarder kronor).

Teslas grundare och VD är den excentriska rika mannen Elon Musk, som också står bakom rymdföretaget SpaceX.

I början av 2021 blev Elon Musk världens rikaste person, skrev CNBC i början av januari.

Med en uppskattad förmögenhet på 185 miljarder dollar, 1121 miljarder dollar, tog han bara över Amazonas grundare Jeff Bezos, som har varit den rikaste mannen på planeten sedan 2017.

Majoriteten av den 49-åriga Elon Musks förmögenhet investeras i aktier i Tesla, där han äger cirka en femtedel av aktierna.

Det är just aktierna som har förgyllt honom. Förra året steg aktiekursen med 750 procent.

Företagets namn, Tesla, ska ses som en hyllning till fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla, som utvecklade växelströmsmotorn i slutet av 1800-talet.