Majoritet köper hellre laddbart än bensinbil

Fler svenskar att köpa en laddbar bil. Arkivbild

För första gången planerar fler svenskar att köpa en laddbar bil än en klassisk bensinbil. Av de svenskar som planerar att köpa en ny bil under 2021 svarar 45 procent av svenskar att de kommer att köpa en el eller hybridbil, att jämföra med 32 procent svenskar som planerar att köpa en bensinbil. Elbilen tycks dessutom vara lika populär i landsbygden som i storstan, enligt en riksrepresentativ undersökning genomförd av Norstat på beställning av det digitala elbolaget Tibber.  

Antalet elbilar på de svenska vägarna har ökat stadigt de senaste åren. 2020 registrerades hela 29 643 elbilar i Sverige.  Av de svenskar som planerar att köpa en ny bil under 2021 planerar 13 procent av svenskarna att köpa en renodlad elbil, vilket skulle innebära 37 916 nya elbilar på de svenska vägarna baserad på 2020 personbilregistrering. Hybridbilen verkar dock vara ännu mer populär, hela 32 procent av svenskarna planerar att köpa en inom de närmaste 12 månaderna. Samma andel som planerar att köpa en bensinbil. 

Och laddbara bilar verkar vara populära i alla åldrar. Hybridbilen är förstahandsvalet bland både 60-75 åringar och 30-44 åringar som planerar att köpa ny bil 2021. Att just hybridbilen kniper förstaplatsen kan ha att göra med de olika substitutioner som finns för de som skaffar en hybrid, dessutom ses hybriden ofta som ett tryggare bilval än en renodlad elbil.