Hannovermässan: Drygt 1300 utställare från Kina

Runt 1300 kinesiska företag och organisationer ställde ut på årets Hannovermässa. Foto: Markku Björkman
- Vi är övertygade om att vi inte behöver tulltariffer. Vi behöver ett globalt utbyte av varor som är mycket bra för den globala ekonomiska tillväxten, säger Deutsche Messe AG:s VD Jochen Köckler. Foto: Hannover Messe
Uppmärksamma kinesiska mässbesökare på Hannovermässan. Foto: Markku Björkman

- Kina är mycket viktigt för den globala industriproduktionen, sade VD:n för Deutsche Messe AG och Hannovermässans huvudorganisatör, Jochen Köckler, på världens ledande industriutställning, som pågår fram till fredag den 27 april.

- Vi är glada över att ha så många utställare och besökare från Kina. Däribland stora märken som Huawei, Haier och många andra. Efter Tyskland kommer de flesta utställarna från Kina. Det är bra för showen, sade Jochen Köckler, till kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Köckler underströk det faktum att vissa kinesiska stora märken, som tillför intressant teknik för världen, är också av mycket bra kvalité och konkurrenskraftiga.

- Vi är tillfreds med denna konkurrens även i vår roll som arrangörer. Utan tävling finns ingen innovation, ingen teknisk utveckling, tillade han.

Med hänvisning till de handelstullar, som planeras av vissa länder, berättade Köckler för Xinhua, att pålagorna på kort sikt visserligen kommer att skydda den egna ekonomin, men under en längre period bidrar de till att göra länderna mindre innovativa.

- Vi är övertygade om att vi inte behöver tulltariffer. Vi behöver ett globalt utbyte av varor som är mycket bra för den globala ekonomiska tillväxten, säger han.

Enligt Köckler är budskapet på årets mässa mänskligt centrerat. Det finns många assistanssystem, liksom många kooperativa robotar, så kallade co-bots.

- Nästa steg inom industri 4,0 betyder kommer att handla om den verkliga kopplingen mellan människan och maskinerna. Människorna kommer även i framtiden att arbeta i fabriker, men de blir inte så många som tidigare och de kommer att assisteras av maskiner, sade Köckler.

Mer än 5000 utställare från 75 olika nationer och regioner presenterar teknik för morgondagens fabriker och energisystem fram till den 27 april.

Cirka 60 procent av dessa utställare kommer från länder utanför Tyskland. De största utställande nationerna efter Tyskland är Kina och Mexiko, det officiella partnerlandet på årets mässa.