Neste välkomnar Sveriges förslag för förnybara drivmedel

Nestes biodieselanläggning i Singapore. Foto: Neste

Neste välkomnar den svenska regeringens förslag om reduktionsplikt för drivmedel och fortsatt skattebefrielse för höginblandade biobränslen. Långsiktiga perspektiv och ambitiösa mål skapar förutsättningar för innovationer och investeringar i drivmedelssektorn samt för nödvändiga utsläppsminskningar inom transportområdet.

- Sverige är världsledande med sitt mål om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till år 2030, skriver Neste i ett pressmeddelande.

- Det finns en växande nordisk marknad för biobränslen då även Norge och Finland nyligen har fastställt mycket höga mål för andelen biodrivmedel. Ländernas stora skogsresurser förväntas spela en stor roll för att nå målen, säger Kaisa Hietala, Nestes direktör för förnybara produkter.

Vi är stolta över att ha bidragit till den positiva utvecklingen på den svenska bränslemarknaden de senaste åren genom att leverera förnybar diesel till både de stora drivmedelsbolagen och till mindre kunder genom våra terminaler i Södertälje, Kalmar, Malmö och Göteborg, säger Kaisa Hietala.

Neste är världens största producent av förnybar diesel (HVO). Globalt sett utgjorde avfall och restprodukter nära 80 procent av råvaruportföljen under 2016. Neste investerar omkring 390 miljoner kronor per år i forskning och utveckling, varav merparten används för att ta fram och pilottesta nya råvaror för biodrivmedel. Neste säger sig ha ett starkt fokus på att utveckla kostnadseffektiva tekniker för att omvandla skogsavfall till biobränsle och att utveckla nya råvaror som exempelvis alger.

Parallellt med förslaget om reduktionsplikt föreslår regeringen också att definitionen av restprodukt ska ses över, för att även inkludera dess ekonomiska värde och mängd i förhållande huvudprodukten.

– Neste är oroad över förslagets möjliga konsekvenser. Det finns i dag mycket få material som inte har ett marknadsvärde eller flera användningsområden, och denna utveckling kommer att förstärkas när vi går mot en mer cirkulär ekonomi. En bred bas av hållbart producerade råvaror är en förutsättning för att uppnå de höga mål som Sverige och övriga nordiska länder har satt upp, säger Kaisa Hietala.

– Det är viktigt att allt avfall och restprodukter bedöms på lika villkor och att det inte införs begränsningar som försvårar möjligheterna att nå målen, så länge råvarorna är hållbara, säger Kaisa Hietala.