Den globala läkemedelsmarknaden genomgår stora förändringar i form av ny teknik inom internlogistiken. Schweiziska Swisslog delar med sig av exempel på framgångsfaktorer och aktuell innovation på marknaden.
Valet av försäljningskanaler blir allt bredare bland konsumenterna, särskilt på området för e-handel. Detta innebär att läkemedelsföretagen har fått tänka om när det gäller lager- och logistikhantering. En del av de utmaningar som de möter är mindre batcher, produkter med kortare livstid, större produktsortiment och hårdare krav på produkthantering. Resultatet är att flera ledande läkemedelsföretag välkomnar den senaste tekniken för att förändra sina befintliga distributionsmodeller, sänka kostnaderna och utnyttja tillväxtpotentialen.
– Läkemedelsmarknaden är en konventionell marknad och det kan ta lång tid att ta fram innovativa processer eftersom mycket energi läggs på forskning och produktutveckling. Å andra sidan ser man stora möjligheter till ny och långsiktig bedömning av hur processerna ska organiseras. Sättet som tekniken utnyttjas på i dag leder till omfattande förändringar i den interna lager- och logistikhanteringen. Swisslog utvecklar en optimal och effektiv lösning som är skräddarsydd för kundens behov, säger Michiel Veenman som är ansvarig för den internationella läkemedelsmarknaden hos Swisslog.
För det första möter producenterna ofta en ökad produktion och behöver ett kompakt lagersystem så att fabriksytorna kan utnyttjas maximalt. Med hjälp av integrerade bansystem går det att leverera produkterna ”just in time” till produktionslinjerna där robotar används för att samla och konsolidera ett antal ingredienser i produktionen. För det andra står distributörerna inför ständigt ökande krav med ett större antal distributionskanaler, till exempel e-handel och hemleverans till slutanvändaren. För detta krävs lösningar som effektivt kan hantera flera mindre ordrar. Just den utvecklingen har varit en bakomliggande orsak till robotarnas intåg i lagerhanteringen.
Med en årlig omsättningstillväxt på 30 % och ständigt hårdare kvalitetskrav på den kinesiska läkemedelsmarknaden har Livzon Group bestämt sig för att investera i en helt ny anläggning för både produktion och distribution. Den levereras av Swisslog och finns i staden Zhuhai i Kina. Delar av den nya anläggningen består av ett höglager med bansystem för maximal lagringskapacitet och hög effektivitet.
Fem av världens tio största läkemedelsföretag finns i USA och de återstående fem finns i Schweiz, England eller Frankrike. Det betyder inte nödvändigtvis att det är där produkterna tillverkas. Pfizer som är ett av världens största läkemedelsföretag har sin produktion på 86 platser runtom i världen.
– Förändringar i regelverk och en utveckling som går mot temperaturkänsliga och receptbelagda läkemedel har förändrat processerna omkring lagring, logistik och distribution, förklarar Michiel. Temperaturkontroll, övervakning och spårning är nu självklara funktioner i branschen, där det hela tiden krävs dokumentation av de olika temperaturreglerade lagerzonerna för läkemedlen.
Swisslog har stärkt sin expertis inom lager- och logistikklösningar för farmaceutiska företag med sitt Place&Trace-koncept. Syftet är att uppfylla kraven i de internationella regelverken och ge dessa företag möjlighet att dels uppnå hög effektivitet, dels följa reglerna för lagring och distribution av läkemedel. Genom Place&Trace-konceptet går det att spåra och loggföra alla läkemedel på både batch- och produktnivå.
– Läkemedelsföretagen har ingående kunskaper om sin egen marknad men saknar ofta närmare information om användningen av automatiserade lager- och logistiklösningar. Här kan Swisslogs rådgivare vara till stor hjälp, säger Michiel. Med den nya generationen av modulär, konfigurerbar och utprovad programvara finns det goda möjligheter att minska både implementeringstiden och ledtiden.