Forskare ger råd om häst-transporter

Anders Ydenius är trafiksäkerhetsforskare på Folksam. Foto: Folksam

En häst kan väga många hundra kilo och när den ska transporteras gäller det att ha koll på både dragbil, hästtransport och körkortsbehörighet. Folksams trafiksäkerhetsforskare Anders Ydenius reder ut begreppen och ger sina bästa tips.

Ridsport är den näst största ungdomsidrotten i Sverige och en halv miljon svenskar engagerar sig i hästar genom jobbet eller på fritiden. Att transportera ett så tungt djur som en häst kräver ofta ett tyngre släp, speciell körkortsbehörighet och en lämplig dragbil – i synnerhet om man transporterar två hästar eller fler.

– Ridsport och hästar engagerar många av våra kunder, och därför vill vi hjälpa dem med tips om vad man ska tänka på i samband med hästtransporter. Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler samt att ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Körkortsbehörigheten kan vara snårig att förstå sig på. Det som få känner till är att det är släpets och bilens totalvikt som bestämmer körkortsbehörighet. Det räcker inte alltid med B-behörighet om man kör en väldigt tung hästtransport, och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning. Se faktaruta nedan.

Förutom körkortsbehörigheten sätter också dragfordonet begränsningar för hur tungt släp man kan dra. Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor som en speciell version har. De minsta bensinversionerna kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider har relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inte alls dra släp.

– De 131 bilar som finns med på vår lista över dragbilar är de som tillåts dra släp samt klarar kraven för Bra val från Folksams rapport ”Hur säker är bilen 2015”. Sedan har vi delat in dem i tre grupper beroende på hur tungt de tillåts dra. Ska man dra ett riktigt tungt släp, till exempel med två hästar, så gäller det att vara extra noga vid val av dragbil, säger Anders Ydenius.Släpets vikt + eventuell last får inte överstiga bilens dragvikt. Bilens begränsningar gäller sålunda för släpets bruttovikt.