Nu firar Svenskt Ambulansflyg ett år med beredskap för hela Sverige

Svenskt Ambulansflyg lägger ett uppstartsår till ända och blickar framåt för fortsatt utveckling av verksamheten tillsammans med Sveriges samtliga regioner. Foto: Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg lägger ett uppstartsår till ända och blickar framåt för fortsatt utveckling av verksamheten tillsammans med Sveriges samtliga regioner. Foto: Svenskt Ambulansflyg

Inom kort firar Svenskt Ambulansflyg ett år i operativ drift för hela Sverige. 2022 öppnades beredskapsbasen på Arlanda med beredskap tillgänglig för Sveriges samtliga regioner. Bredskapsbasen i Umeå öppnade 15 november 2021 och vid Landvetter 1 februari 2022.

– Svenskt Ambulansflyg är ett lyft för svensk sjukvård och ett bidrag till Sveriges nationella beredskap. Samtliga Sveriges regioner har en likvärdig tillgång till dygnetruntberedskap och förutsättning att erbjuda sina invånare en jämlik sjukvård, säger Ola Karlsson, styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.

– Jag är stolt över vad Svenskt Ambulansflyg har presterat under ett första år i drift. Ett stort tack vill jag rikta till alla regioner för engagemang i arbetsgrupper på olika nivåer. Att vi gör det här tillsammans med de tre vårdgivande regionerna har betydelse i en patientsäker sjukvård, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

Aldrig långt till specialistsjukvård

Dygnet runt årets alla dagar är det inte längre än en flygresa till specialistsjukvård någonstans i Sverige. Det förtidigt födda barnet med sina föräldrar kan flyga till en neonatalavdelning, en person med brännskada kan vårdas vid brännskadeklinik eller någon med akut hjärtsjukdom kan få livsavgörande vård av hjärtspecialist. Men oftast är en transport med Svenskt Ambulansflyg en planerad resa till och från en behandling.

Sedan juli 2022 bedrivs verksamheten enligt nivåer för en verksamhet i full drift. Snittet över årets sista sex månader är 480 flygtimmar och årets sista månad 525.

– Vi är nära att nå målet om ett snitt om 500 flygtimmar per månad och allt pekar på att behovet är större än så, säger Anna Alm Andersson.

bild
Under 2022 har Svenskt Ambulansflyg besökt 39 svenska flygplatser och 19 flygplatser utanför Sveriges gränser. Bild: Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Relevant behov för hela Sverige

Verksamheten är relevant för hela Sverige och under 2022 har Svenskt Ambulansflyg utfört uppdrag åt Sveriges regioner vid 39 av Sveriges trafikflygplatser och 28 flygplatser utanför Sveriges gränser (Norden och norra Europa). Drygt hälften av beställningarna görs av de fyra nordliga regionerna. Majoriteten av uppdragen är planerade och samordnas för bästa effektivitet och en mindre del är akuta. De allvarligast sjuka följs av specialteam eller specialistläkare från avdelning till avdelning.

– Vi är otroligt tacksamma för det fina mottagandet och den goda service som erbjuds vi Sveriges flygplatser. När det gäller att rädda liv, då finns en gemensam förståelse för betydelsen av att öppna en flygplats, oavsett tid på dygnet eller om den är utpekad som beredskapsflygplats, säger Anna Alm Andersson.

Oftast utför Svenskt Ambulansflyg transporter mellan sjukhus, men det händer att patienter transporteras med vägambulans direkt till närmaste flygplats. Det är ofta akuta sjukdomstillstånd där det handlar om att rädda liv. Exempel på dessa flygplatser utan närhet till sjukhus är Pajala, Vilhelmina och Hemavan.

Flest besök av ambulansflyg

Geografiskt utsatta orter med stort transportbehov är Åre/Östersund, Gällivare, Kiruna och Visby. Här landar Svenskt Ambulansflyg nästan varje dag och vissa dagar flera gånger. Gemensamt är en permanent eller periodvis större befolkning än formellt invånarantal, antingen i form av turism eller inpendlande arbetskraft. Även flygplatserna i Borlänge och Mora ligger högt under påsk- och sportlovsveckor.

Källa: Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg