Senast 2050 ska samtliga däck från Continental vara gjorda av hållbara material. Vägen dit går bland annat genom återvunna PET-flaskor, rester från risproduktion – och gummi från specialodlade maskrosor.
Företaget arbetar löpande mot ökad hållbarhet, och har en uttalad ambition om att vara koldioxidneutrala senast 2050. I dag innehåller ett personbilsdäck från Continental mellan 15 och 20 procent förnybara eller återvunna material. Den siffran ska nu öka ytterligare, tack vare en rad lösningar.
En av de viktigaste komponenterna i ett däck är naturgummi, som på ett modernt däck står för mellan 10 och 40 procent av däckets vikt. Däckindustrin står för 70 procent av den globala gummiproduktionen.
Parallellt med detta arbetar däcktillverkaren även med att industrialisera utvinningen av naturgummi från maskrosor, som framöver förhoppningsvis kan ersätta eller komplettera det gummi som i dag utvinns från gummiträd.
– Continental har en mycket stark innovationskraft som gör att vi kan driva utvecklingen framåt. Vi använder sedan länge till exempel återvunna gummirester från uttjänta däck i vår produktion, men även rapsolja och hartser från trä- och pappersindustrin. Det här är nästa naturliga steg, säger Sara Paulin, marknadschef på Continental Däck Sverige.
Ris och PET-flaskor
Ett annat innovativt material som de planerar att använda framöver är risskal, som är en naturlig avfallsprodukt från risproduktion. Ur risskalen kan man utvinna fyllmedlet silica, som hjälper till att optimera bland annat grepp, rullmotstånd och livslängd.
Under 2022 blev Continental den första tillverkaren att använda återvunna PET-flaskor i däck i volymproduktion. Tekniken kallas ContiRe.Tex och innebär att flaskorna blir till ett spunnet polyestergarn, som i dag återfinns i Continentals sommardäck PremiumContact 6 och EcoContact 6. I en uppsättning personbilsdäck används cirka 40 återvunna flaskor.