Gräddö och Tjockö får drönarleveranser med livsmedel

Skärgårdsbor får matleveranser med drönare. Foto: Norrtälje kommun

Under hösten har boende på Gräddö och Tjockö i Norrtäljes skärgård kunnat få matleveranser med drönare. Projektet finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, ICA Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit och RISE. Syftet är att påskynda arbetet med att uppnå en klimatneutral logistik och att undersöka möjligheterna med drönarleveranser.

Boende på Gräddö och på Tjockö i Norrtälje kommun har under hösten kunnat testa att beställa livsmedel från ICA Gräddö Skärgårdshandel och få varorna levererade med drönare till förvalda destinationer i närheten av sitt hem eller fritidsboende.

– För Norrtälje kommun är det här ett viktigt projekt. Vi ser det här som ett första steg mot att kunna bli en testbädd för leveranser med drönare för många olika projekt. Vår kommun är väldigt stor och många invånare bor på landsbygd och i skärgård, för dem kan drönarleveranser ge ny och bättre service, säger Daniel Klemesrud, Näringslivsutvecklare, Norrtälje kommun.

Norrtälje kommun är Stockholms läns till ytan största kommun och utgör cirka en tredjedel av länets yta. I Roslagen finns många öar och stora andel landsbygd som utgör en utmärkt arena för att testa drönarleveranser eftersom det är långa avstånd mellan kunder och butiker.

– Drönare möjliggör framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan stödja beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle, säger Lei Chen, seniorforskare vid RISE som leder projektet.

Leveranserna har genomförs av start-up bolaget Aerits Nimbi leveransdrönare som är batterdriven och kan transportera varor upp till fyra kilo. Nimbi har ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, minska klimatpåverkan från last mile-transporter och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare, säger Alexander Perrien, vd för Aerit.

På Ica Gräddö Skärgårdshandel har man tagit emot beställningar via en app och man har sedan packat varor i en speciell låda som sedan flugits hem till kunden med drönaren. På Tjockö har Lasse Gustafsson på Tjockö Butik och Krog varit delaktig i projektet bland annat med att samla röster från fastboende på öarna och som mottagningsplats för leveranser.