SAB investerar i elflygföretaget Heart Aerospace

Saab kommer går in som minoritetsägare i Heart Aerospace med en investering på fem miljoner dollar. Saab och Heart Aerospace har också tecknat ett samarbetsavtal gällande leverans av delsystem och utforskning av ytterligare samarbetsområden, inklusive certifiering och tillverkning. Detta är i linje med Saabs ambition att stödja omställningen till hållbart flyg.

– Detta understryker vårt engagemang för innovativ teknik och lösningar för hållbart flyg. Heart är en pionjär inom kommersiellt elflyg och vi ser fram emot att bidra till flygets framtid med vår erfarenhet av att utveckla lösningar i teknikens framkant, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab.

Heart Aerospace utvecklar ES-30, ett regionalt elektriskt flygplan med en standardplatskapacitet på 30 passagerare som drivs av batterier, vilket gör att det kan fungera med lågt buller och utan utsläpp. Andra Heart Aerospace-investerare inkluderar Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, European Investment Council, Lower Carbon Capital, Mesa Air Group, United Airlines Ventures och Air Canada.