AI inventerar på Frode Laursens logistikcenter i Åstorp

Frode Laursen har infört automatisk inventering av lagret i Åstorp med hjälp av AI. Foto: Frode Laursen

Sentispec, en dansk startup som levererar logistikprogramvara, har installerat automatisk inventering av lagret i transport- och logistikföretaget Frode Laursens logistikcenter i Åstorp i Skåne. Frode Laursen har sedan systemet med artificiell intelligens, AI, installerats kunnat göra snabbare och mer exakta inventeringar av sitt lager. Bara anläggningen i Åstorp är på170 000 kvadratmeter. Varje månad måste företaget göra många stora inventeringar, vilket lösningen från Sentispec nu underlättat.

Systemet använder data som samlas in med hjälp av videokameror som monteras på gaffeltruckarna i logistikcentret. Informationen analyseras sedan med AI och resultatet är en bättre överblick av lagret. Kunderna kan med hjälp av inventeringen vara mer säkra på att de kalkylerar rätt i fråga om sin distribution.

– Det här är en klar förbättring av den service vi kan ge våra kunder, säger Peder Kjærsgaard, operativ chef för Frode Laursen .

– Vår lösning Sentispec Access är nyskapande och dessutom praktisk genom att den är enkel att börja använda, utan att det krävs stora anpassningar av anläggningarna eller processer. Den bara fungerar, säger Andreas Claudi, vd för Sentispec.

 I stället för manuell scanning av streckkoder kan den AI-baserade lösningen själv samla in den information som behövs. Den tar in uppgifter om innehållet på varje hylla och utrymme, vilket den kan göra genom att scanna streckkoderna på lagrets hyllor och pallar. På så sätt kan Sentispec Access minska kostnaden för inventering kraftigt och dessutom spills ingen tid på att leta efter felplacerade pallar och varor.

Sentispec Aps är en internationell startup baserad i Danmark. Företaget samarbetar med några av världens största logistik- och distributionsföretag. Sentispec har utvecklat en plattform som använder befintliga kameror som kraftfulla verktyg för att samla in data. Sentispec Access förbättrar produktiviteten aktörer inom logistik och distribution genom att analysera visuella data i fråga om lastbilar, containrar, inventeringar, inpassering och lager. Plattformen har en rad funktioner, bland annat att kontrollera att lastbilar och containrar är tillräckligt lastade, att genomföra automatisk inventering och att säkerställa att försändelser sker enligt lagar och regler.