H&Ms TPL-partner Arvato bygger ut lager i Polen

Från vänster: Strykóws borgmästare Witold Kosmowski, Lidia Ratajczak-Kluck, vd Arvato Polen, Michael Schulz, logistikansvarig för Östeuropa på H&M Group och Adam Pustelnik, stadsborgarråd i Lodz. Foto: Arvato

Arvato Supply Chain Solutions har slutfört utbyggnaden av sitt distributionscenter i Stryków, Polen. Den internationellt verksamma leverantören av e-handelstjänster sköter onlineverksamheten för varumärket H&M i Östeuropa från denna plats.

– Utbyggnaden blev nödvändig för att kunna hantera vår kunds kontinuerliga volymtillväxt snabbare och mer flexibelt", betonade Lidia Ratajczak-Kluck, VD för Arvato Supply Chain Solutions i Polen.

Som en del av utbyggnaden utökades ytan med ytterligare 15 000 kvadratmeter till totalt 55 000 kvadratmeter. Total lageryta på 75 000 kvadratmeter finns nu tillgänglig, som sträcker sig över två plan. Höglagret i den nya hallen har plats för 240 000 kartonger och den totala lagringskapaciteten uppgår nu till totalt cirka 420 000 kartonger. För att plocka kartonger från ställen som inkluderar 8,7 meter höga hyllor är det nödvändigt att använda självgående skjutstativtruckar. Dessa rör sig längs en 4 400 meter lång induktionsbana genom höglagret.

Den nya hallen är försedd med ett 123 meter långt transportband som transporterar kartonger till den äldre delen av hallen för vidare bearbetning och är även direkt kopplat till befintligt transportsystem i denna del av lagret. Totalt är transportbanan cirka 3,5 kilometer lång. Andra viktiga byggstenar för automatisering är till exempel speciella sorteringssystem, dynamisk lagerpåfyllning och implementering av affärssystemet SAP S4/HANA. Tack vare utbyggnaden av distributionscentralen kommer hanteringsvolymen att öka med cirka 30 procent.

– Med utbyggnaden av distributionscentret och samarbetet med Arvato Supply Chain Solutions som strategisk partner - som vi utökade i slutet av förra året - har de logistiska grunderna för att stödja framtida efterfrågan lagts", säger Michael Schulz, Regional Logistics Manager Östeuropa av H&M-gruppen.

De två företagen har samarbetat sedan 2018 och Michael Schulz är övertygad om att "den högre automationsnivån i samband med expansionen kommer att bidra till att märkbart förbättra kundupplevelsen. Modemärkets kunder i Polen, Tjeckien, Ungern, Bulgarien och Slovakien försörjs från Stryków.

– Polen är och förblir en stark tillväxtmarknad för Arvato Supply Chain Solutions. Sedan 2015 har vi öppnat nya logistikcenter där varje år för en hel rad kunder, som främst drar nytta av onlinehandeln. Som en central logistiknav med korta leveranstider för nationell distribution, men också för hela den central- och östeuropeiska regionen samt de stora försäljningsmarknaderna i Västeuropa, är Polen en viktig plats för att stärka vår och våra kunders internationella närvaro." framhåller Lidia Ratajczak-Kluck. Utbyggnaden av distributionscentret i Stryków är därför logiskt och samtidigt kommer det att ansvara för att skapa ytterligare 300 jobb i detta område. För att hantera ordertoppar är planen att anställa betydligt mer personal, så att det blir uppemot 1 300 anställda.

Arvato Supply Chain Solutions är en TPL-aktör med intriktning på e-handel, med cirka 17 000 anställda globalt. Bolaget är en del av Bertelsmann-ägda serviceföretaget Arvato, med totalt 96,000 anställda i nära 40 länder.