Ytterligare sju elbussar till Västerås

Svealandstrafikens nya elbuss i Västerås. Foto: Svealandstrafiken

Svealandstrafiken har valt att nyttja den option som finns i avtalet med Volvo Bussar, och beställer ytterligare sju elbussar utöver de tio som tidigare beställts. De nu sju beställda bussarna planeras att tas i drift i Västerås stad i början av 2023. 

Under 2021 beställde Svealandstrafiken tio elbussar av Volvo Bussar, med option på ytterligare sju bussar, och i början av mars 2022 levererades den första elbussen till depån i Västerås. Svealandstrafiken har nu valt att nyttja optionen och beställer ytterligare sju elbussar till Västerås. Leverans av bussarna är planerad till början av 2023. I och med den här beställningen kommer Svealandstrafiken totalt husera 17 elbussar på depån i Västerås från och med början av 2023. 

— Baserat på vår kvalitetskontroll av den första elbussen som vi fått, och testkörningar av den, känner vi stort förtroende för Volvos elbuss och vi har därför tagit beslut om att avropa dessa sju bussar. Med detta kommer vi i början av nästa år ha sammanlagt 17 elbussar till vårt förfogande och med det har vi elektrifierat en fjärdedel av vår stadsbussflotta i Västerås. Jag ser fram emot att få välkomna resenärerna ombord och ge dem en bekväm, tyst och utsläppsfri resa, säger Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken. 

Den nya elbussen från Volvo, en ledbuss av modellen Volvo 7900 Electric, kan ta upp till 120 personer och har en räckvidd på minst 200 km. Laddning kommer ske på Svealandstrafikens depå i Västerås. I april 2022 påbörjade Svealandstrafiken även upphandling av 46 elbussar till Örebro län, där leverans är planerad till slutet av 2023.