Prologis nysatsar i Borås

Prologis förvärvar fastighet på nära 22 000 kvadratmeter i Borås. Foto: Prologis

Prologis tillkännager ett förvärv av 21 970 kvadratmeter logistikyta utanför Borås. Den moderna fastigheten Borås DC2 är uppförd 2019 och säljs av Fristads Viared Fastighets i en sale and leaseback-transaktion. Förvärvet av DC2-fastigheten innebär att Prologis åter etablerar sig i Borås, ett centralt beläget expansivt och strategiskt logistikområde i nära anslutning till såväl motorväg E40 som Göteborgs hamn och Landvetters flygplats. Staden är även hem till flera av Sveriges mest tongivande aktörer på e-handelsmarknaden: historiskt sett har 25 procent av all e-handel i Sverige levererats från Borås.

– Den här affären gör det möjligt för oss att förvärva en förstklassig anläggning i en av Sveriges mest etablerade logistikregioner. Förvärvet ligger i linje med våra ambitioner om en fortsatt expansion på landets mest strategiska platser – där våra kunder kan bedriva verksamhet i hållbara, moderna fastigheter med god tillgänglighet till hela Norden. Med det här förvärvet tar vi första steget i en viktig och långsiktig återetablering i Boråsområdet, säger Gunnar Gillholm, VP Country Manager, Prologis Nordics.

Borås DC2 uppfördes 2019 och är utrustad med modern teknik i linje med Prologis byggstandard och hållbarhetsambitioner. Logistikytan omfattar totalt 21 970 kvadratmeter, har 11,7 meter fri höjd samt 20 000 kg per kvadratmeter i maximal golvbelastning. Fastigheten är även utrustad med LED-belysning och sprinklersystem.

Säljare i sale and leaseback-transaktionen är fastighetsbolaget Fristads Viared Fastighets AB. Hyresgäst är Fristads, Sveriges största tillverkare av arbetskläder. Fristads är del Hultafors Group som designar, tillverkar och distribuerar professionella arbetskläder under flera varumärken i Europa och Nordamerika.

– Prologis har varit en lyhörd och affärsmässig partner genom hela försäljningsprocessen. De erbjuder långsiktig stabilitet och professionell fastighetsförvaltning, vilket utgjorde avgörande faktorer för att valet föll på dem som köpare i det här fallet, säger Jens Eriksson, CFO, Hultafors Group.

Anders Hulse, Managing Director på Fristads, fyller i.

– Fristads ser fram emot att, med hjälp av Prologis mångåriga erfarenhet av fastighetsförvaltning, fortsätta att utveckla fastigheten som kombinerar huvudkontor och centrallager i världsklass. Vi gläder oss åt detta fortsatta samarbete, säger Anders Hulse.