Volkswagen och Bosch undersöker storskaliga lösningar för batteritillverkning

Nytt samarbete vill starta gigafabrik för battericellstillverkning. Foto: Volkswagen

Volkswagen och Bosch har undertecknat ett samförståndsavtal för att utforska etableringen av en europeisk leverantör av utrustning för battericellstillverkning. De två företagen planerar att leverera integrerade batteriproduktionssystem samt support för upprampning och underhåll för battericells- och systemtillverkare.

Volkswagen-koncernen och Bosch-koncernen har undertecknat ett samförståndsavtal för att utforska etableringen av en europeisk leverantör av utrustning för battericellstillverkning. De två företagen planerar att leverera integrerade batteriproduktionssystem samt support för upprampning och underhåll för battericells- och systemtillverkare.

För båda parter är denna allians ytterligare ett steg mot att spela ledande roller i e-mobilitetsvärlden. Partnerskapet kommer att bygga på kompletterande kompetensområden: Volkswagen är en skicklig storskalig biltillverkare och på väg att bli en stor battericellstillverkare, och Bosch har utmärkta kunskaper om fabriksautomation och systemintegration.

Thomas Schmall kommenterar:

– Europa har den unika möjligheten att bli ett globalt centrum för batteritillverkning under de kommande åren. Det finns en stark och växande efterfrågan inom alla aspekter av batteriproduktion, inklusive utrustning för nya gigafabriker. Att etablera en helt lokaliserad europeisk leveranskedja för e-mobilitet från Europa är verkligen en sällsynt möjlighet i affärshistorien.

Rolf Najork kommenterar:

– Tillsammans med Volkswagen strävar vi efter att industrialisera produktionsprocesserna för battericeller med standardiserad utrustning. Vi har de bästa förutsättningarna för detta: Bosch är inte bara världens största leverantör till bilindustrin, utan också en av de ledande leverantörerna av fabriksutrustning.