Ängelholm Helsingborg Airport laddar med biojetbränsle

Leveransen från Air BP är möjlig tack vare en gemensam upphandling. Foto: Ängelholm Helsingborg Airport

Leveransen från Air BP är möjlig tack vare den gemensamma upphandling som gjordes i början av 2021 tillsammans med flera av medlemsflygplatserna i Grön Flygplats. Genom upphandlingen säkrades tillgången till biojetbränsle och möjlighet att kunna erbjuda både flygbolag och passagerare grönt biojetbränsle och underlätta omställningen för ett mer klimatsmart och hållbart flyg.

Just trafikerar SAS till och från Arlanda och Air Skåne och BRA flyger till och från Bromma. Under sommaren kommer även trafik till Scandinavian Mountains Airport och till Visby.

– En av anledningarna leverans av biojetbränsle är att vi ser en ökning av antal flygningar och därmed en större efterfrågan på biojetbränsle. Den andra är att Helsingborg Stad, en av våra ägarkommuner, valt att klimatreducera alla sina flygresor under 2021 till 100 procent genom att köpa biojetbränsle direkt från oss på flygplatsen. Det innebär att alla flygresor till och från Ängelholm Helsingborg Airport som staden gör under året inte gör något klimatavtryck utan är helt CO2 neutrala, säger Ulf Svensson, Flygplatschef på Ängelholm Helsingborg Airport.

– Det är nu möjligt för kommuner, företag och privatpersoner att klimatreducera sina flygresor direkt på Ängelholm Helsingborg Airport. Biojetbränslet reducerar utsläppen med 80 procent jämfört med fossilt flygbränsle och i de övriga 20 procenten räknas till exempel produktion och transport av bränslet in, säger Theresia Lindkvist, Marknads- och kommunikationschef på Ängelholm Helsingborg Airport.