Peab tar vägdriften i Västerås

Peab tar över vägdriften av de statliga vägarna i Västerås på uppdrag av Trafikverket. Foto: : Kasper Dudzik

Peab tar över vägdriften av de statliga vägarna i Västerås på uppdrag av Trafikverket. Uppdraget är på fyra år med option på ytterligare två år. Peab ska säkerställa att vägarna är säkra och framkomliga för trafikanterna. På vintern innebär det snöröjning och halkbekämpning med beredskap dygnet runt. Under barmarksäsongen ingår vägreparationer, avvattning samt reparationer och uppsättning av vägmärken och vägräcken.

– Vi är stolta över att få förtroendet att sköta om de statliga vägarna i Västerås. Totalt rör det sig om vägsträckor på cirka 970 kilometer. Bland annat ingår E18 som Trafikverket kategoriserar som en så kallad klass 1 väg. Det betyder att det är mycket höga krav på att exempelvis snöröjningen ska vara färdig på kort tid. Det har vi goda erfarenheter av sedan tidigare, bland annat från Uppsala där klass 1 väg ingår i uppdraget, säger Azad Miro, bitr. arbetschef på Peab.

Peab har sedan 2021 samlat all sin verksamhet inom statlig vägdrift i en sammanhållen region som verkar över hela Sverige. Totalt arbetar Peab med 23 av Trafikverkets 108 driftområden och är därmed en av de största aktörerna på den svenska marknaden inom statlig vägdrift.

 – Att arbeta med drift och underhåll är verkligen att göra skillnad varje dag. Att vi är delaktiga till att vi har säkra och trygga vägar är ett viktigt uppdrag för oss som samhällsbyggare och något vi är mycket stolta över, säger Azad Miro.