Nytt samarbete mellan Volvo Trucks och DFDS

Det autonoma transportfordonet Vera sätts i arbete vid APM Terminals hamnanläggning i Göteborg. Foto: DFDS

Volvo Trucks elektriska, autonoma fordon Vera kommer att ingå i en integrerad lösning för att transportera varor från ett logistikcenter till en hamnterminal i Göteborg. Uppdraget är ett resultat av ett nytt samarbete mellan Volvo Trucks och DFDS.

Syftet med samarbetet är att implementera Vera i en verklig applikation som möjliggör ett system för ett kontinuerligt varuflöde från  DFDS logistikcenter till en APM Terminals hamnanläggning i Göteborg, för distribution över hela världen.

År 2018 presenterade Volvo Trucks sin första elektriska, anslutna och autonoma lösning, utformad för upprepade uppdrag i logistikcentra, fabriker och hamnar. Vera är lämplig för korta sträckor och transporterar stora volymer gods med hög precision.

– Nu har vi möjlighet att implementera Vera i en idealisk miljö och vidareutveckla potentialen för andra liknande verksamheter, säger Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions på Volvo Trucks.

Målet är att implementera ett anslutet system bestående av flera Vera-fordon som övervakas av ett styrtorn. Samarbetet med DFDS är ett första steg mot att implementera Vera i ett verkligt transportuppdrag på fördefinierade allmänna vägar i ett industriområde.

– Vi vill ligga i framkant när det gäller autonoma transporter. Detta samarbete hjälper oss att utveckla en effektiv, flexibel och hållbar långsiktig lösning för att arbeta med autonoma fordon vilket gynnar våra kunder, miljön och vår verksamhet, säger Torben Carlsen, vd för DFDS.