Skanska säljer infrastrukturverksamhet i USA för 5,4 miljarder kronor

Den nya Midtown-tunneln färdigställdes av Skanska hösten 2016. Foto: Toll Roads Virginia

Skanska har tecknat ett avtal avseende försäljning av sin 50-procentiga ägarandel i Elizabeth River Crossings i Virginia för cirka 5,4 miljarder kronor. Köpare är Abertis, och Manulife Investment Management, på uppdrag av John Hancock Life Insurance Company

Elizabeth River Crossings etablerades 2012 av Skanska och Macquarie Infrastructure Partners, en fond som administreras av Macquarie Infrastructure & Real Assets som en del av ett offentligt-privat samverkansprojekt med Virginia Department of Transportation med syftet att renovera de befintliga Downtown- och Midtown-tunnlarna, bygga en ny parallell Midtown-tunnel, förlänga Martin Luther King-viadukten samt ta över ansvaret för vägtullar, drift och underhåll av dessa anläggningar fram till 2070.

Den nya Midtown-tunneln färdigställdes framgångsrikt av ett Skanska-lett byggkonsortium hösten 2016, cirka ett år tidigare än beräknat.

Slutförandet av försäljningen är bland annat villkorat av godkännande från relevanta myndigheter samt andra godkännanden. Den slutliga köpeskillingen kan komma att justeras som en följd av särskilda villkor.