Bygger ett 30 meter högt helautomatiserat reservdelslager

Jungheinrich levererar ett 30 meter högt helautomatiserat höglager för pallar och lådor. Bild: Jungheinrich

Nu skall en av världens ledande tillverkare av mobilkranar hantera sin världsomspännande distribution av reservdelar på nytt sätt; med ett 30 meter högt helautomatiserat höglager för pallar och lådor, levererat av Jungheinrich. Mobilkrangiganten samarbetar med Jungheinrich för att bygga ett nytt reservdelslager vid huvudkontoret i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland.

Hjärtat i logistiklösningen är ett automatiserat höglager för pall med totalt 18 000 platser fördelat på 6 krangångar. Silobygget med 80 meters längd, 75 meters bredd och en höjd på 30 meter, får en imponerande storlek. Dessutom kommer ett automatiserat miniload smådelslager med två gångar i trefaldigt djup– med totalt 40 000 lagerplatser.

Med dessa två lagertyper uppnås maximalt platsutnyttjande för Liebherr’s distribution av reservdelar och samtidigt ökas produktiviteten. Företaget vill med det nya lagret sätta nya standarder avseende kvalitet, funktionalitet och säkerhet samt säkerställa konsistent hög tillgänglighet av sina produkter.

Lösningen som Jungheinrich har utvecklat för Liebherr, omfattar dessutom styrning och visualisering med Jungheinrich lagerstyrningssystem, som säkrar högt tempo vid insättning och uthämtning av reservdelar med hjälp av två lasthanteringsenheter i de helautomatiska processerna. Så säkrar Liebherr driften dygnet runt.

– Logistiklösningen vi har utvecklat för Liebherr star ut särskilt för sin höga flexibilitet. Lösningen kan enkelt expanderas och är därför redan utrustad för framtida tillväxt inom reservdelsverksamheten. Här har Jungheinrich gjort allt - från planering, projektutformning och konstruktion, berättar Robert Schad, ansvarig projektledare från Jungheinrich.