Maersk köper svenska KGH Customs för 2,6 miljarder kronor

Förvärvet kommer att förbättra Maersks erbjudande inom tulltjänster. Foto: Maersk

A.P. Moller - Maersk meddelar att man har nått ett avtal med Bridgepoint Development Capital om förvärv av KGH Customs Services, KGH, en svenskbaserad specialist inom handel och tullhanteringstjänster i Europa. Detta kommer att ytterligare förbättra Maersks kapacitet som ett integrerat containerlogistikföretag.

Förvärvet av KGH kommer att förbättra Maersks totala erbjudande inom tulltjänster avsevärt. KGH har en strategi fokuserad på digitala lösningar och teknik som möjliggör en sömlös kundupplevelse, vilket också motsvarar Maersks egen digitala transformationsresa.

Vincent Clerc, vd för Ocean & Logistics på A.P. Moller - Maersk ser KGH som en perfekt partner för Maersk inom logistik och tjänster samt en annan viktig byggsten i sina strategiska ambitioner.

– Det finns inga heltäckande lösningar utan tullklarering. Med KGH kommer vi inte bara att kunna stärka vår kapacitet inom tulltjänster och relaterad konsultverksamhet, utan också nå fler av våra kunder i Europa genom ett större geografiskt fotavtryck och digitala lösningar som förbättrar vår förmåga att möta våra kunders behov i leveranskedjan. Vi uppnår allt detta på en gång istället för att behöva bygga vår kompetens genom flera förvärv, säger Vincent Clerc, vd för Ocean & Logistics på A.P. Moller - Maersk.

KGH hade förra året intäkter på 890 miljoner kronor och ett ebita på cirka 160 miljoner kronor. Bolaget, med säte i Göteborg, sysselsätter 775 personer. Transaktionen är föremål för tillsynsmyndigheter.