Arriva tar busstrafiken i Kristianstad

Arriva kör busstrafiken i Kristianstad efter beslut i förvaltningsrätten. Foto: Arriva

Förvaltningsrätten meddelade idag att Arriva Sverige, efter upphandling och efter att förvaltningsrätten prövat ett överklagande, får förtroendet att driva den kollektiva stads- och regiontrafiken i Kristianstad. Avtalet löper i åtta år med start i december 2020. Ett avtal som är värt 1,5 miljarder kronor.

Region Skåne, genom Skånetrafiken, tilldelade i december 2019, efter en upphandling och utvärdering Arriva Sverige att köra stads- och regiontrafiken i Kristianstad. Upphandlingen överklagades av en annan operatör till förvaltningsrätten som nu har avgjort frågan och fastställt tilldelningen. Det nya avtalet är uppdelat i två delar där den första delen startar i december 2020 och gäller i 8 år och det andra startar i december 2021 och gäller i sju år.

Vid trafikstarten i december 2020 kommer trafiken att bedrivas med 47 tursatta bussar. Samtliga av dessa kommer under kontraktstiden efterhand att ersättas med nya biogasbussar. Vid den andra trafikstarten i december 2021 kommer ytterligare 29 tursatta bussar att sättas i trafik.

– Att få ett utökat förtroende från Region Skåne och Skånetrafiken är hedrande. Vi förstärker vår närvaro i Södra Sverige och får därmed större möjligheter att skapa synergier i vår leverans. Något som kommer att   märkas hos både kunder och vår personal, säger Johan Åhlander, vd för Arriva Sverige.

Det nya avtalet innebär många förändringar som syftar till att utveckla trafiken, förbättra för befintliga kunder och även att attrahera fler kunder.