Transportstyrelsen inför nya drönarregler

Nya reglerna innefattar bland annat krav på drönarkort och registrering. Foto: Transportstyrelsen

Snart införs nya regler för drönaranvändning. Reglerna innefattar bland annat krav på drönarkort och registrering. Den 4 maj öppnar Transportstyrelsen en guide på sin webbplats som gör det möjligt för drönaranvändare att ta reda på vilka regler som gäller just dem och deras drönare. Utbildningsmaterial för att ta drönarkort blir också tillgängligt.

Transportstyrelsens guide ska underlätta för svenska drönaranvändare och drönaroperatörer att ställa om till de nya reglerna. Var och en kan knappa in data om sin drönare och hur den kommer att användas och få ett svar om vad som krävs för att flyga den drönare man har. Utbildningsmaterial för den som måste ta drönarkort kommer också att bli tillgängligt. Till det kommer också en komplett regelsamling att finnas.

– Guiden är till för alla drönaranvändare i Sverige. Transportstyrelsen vill underlätta för drönaranvändare och drönarägare att förstå vad de nya reglerna kommer att innebära. För den som vill vara förberedd publicerar vi också det utbildningsmaterial som ingår för att kunna ta drönarkort. Det säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

De flesta drönare finns inom det som kallas den öppna kategorin. Från och med 1 juli i år måste varje drönare på marknaden ha en C-märkning, som anger vilken teknisk specifikation drönaren måste uppfylla och som avgör vad man får göra med sin drönare. Från och med 1 juli i år ska drönarna i den öppna kategorin uppfylla kraven i någon av klasserna C0, C1, C2, C3 eller C4 och väga upp till 25 kilo. Flygning med drönare som inte uppfyller tillverkningskrav enligt C-klassningen kommer att vara tillåtet men i begränsad omfattning.

Drönare i den öppna kategorin och med någon av C-märkningarna kräver inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.