Andelen laddbara bilar fördubblades i april

Nyregistreringar av personbilar minskar med 37,5 procent. Arkivbild

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 37,5 procent och lätta lastbilar minskade med 38,8 procent. Däremot mer än fördubblades andelen laddbara bilar av nybilsregistreringarna i april, säger Jessica Alenius, vice vd på BIL Sweden.

– Det var väntat att vi skulle få en nedgång av nyregistreringarna i april. Coronautbrottet har skapat en osäkerhet på både efterfrågesidan och utbudssidan. En stor del av bilfabrikerna världen runt står antingen stilla eller jobbar med begränsad kapacitet, samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans påverkar fordonsmarknaden. Det är därför mycket viktigt att vi nu får till en kick-start av marknaden så fort smittspridningen avtar. Vi har presenterat en rad olika förslag, bland annat en skrotningsersättning på upp till 25 000 kronor, förlängd nedsättning av förmånsvärdet för tjänstebilar samt tidigareläggande av offentlig upphandling av fordon, fortsätter Jessica Alenius.

– Med anledning av Coronautbrottet har BIL Sweden tidigare reviderat ned sin prognos för nyregistrerade personbilar i år från 330 000 till 270 000 bilar. Prognosen för lätta lastbilar nedreviderades från 47 000 till 38 000 fordon. De reviderade prognoserna ligger något över det årliga genomsnittet för 00-talet. Det är viktigt och komma ihåg att det är ett osäkert läge och att det i dagsläget är extremt svårt att göra prognoser. Tunga lastbilar minskade med 30 procent i april. Däremot ökade bussregistreringarna med 43,5 procent, vilket till stor del beror på de upphandlingar som nyligen genomförts, säger Jessica Alenius.

– Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna mer än fördubblades i april, från 10,1 procent i april förra året till 22,6 procent april i år. Hittills i år är andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, 26,8 procent jämfört med 12,4 procent samma period förra året. Trots det osäkra läget kommer fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligga kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon. Laddbara bilar står emot fallet bättre än andra modeller, vilket tydligt visar kundernas efterfrågan på laddbara bilar.Vår prognos för andelen laddbara bilar i år på 30 procent ligger kvar, säger Jessica Alenius.