Gods som inte tulldeklarerats stoppas i Göteborgs hamn efter Brexit

Gäller att förbereda sig i tid för gods som ska passera Göteborgs Hamn. Foto: Göteborgs Hamn

Det är nu bara veckor kvar tills Storbritannien lämnar EU. Det ska enligt nuvarande tidtabell ske den 31 oktober. I Göteborgs hamns roroterminal är Brexitfrågan aktuell. Gods som inte är tullklart innan skeppning släpps inte in i Göteborgs hamns terminaler. Det uppger ledningen för hamnen.

– Det är det budskap vi skickar till marknaden. Har man inte ordning på dessa bitar kommer man inte in i hamnen, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn till SvT Nyheter.

Roroterminalen har daglig trafik med Storbritannien med bland annat råmaterial och komponenter till svensk industri, konsumtionsvaror och livsmedel. Till Storbritannien skeppas stora mängder stål och papper. Det uppger Göteborgs hamn.

Enligt hamnen kommer EU att tillämpa tredjelandsregler mot Storbritannien efter utträdet i frågor om bland annat tulltariffer, tullkontroller och kontroller av EU:s regler för att varors beskaffenhet är uppfyllda. Elvir Dzanic har förståelse för att det ändå kan vara svårt för en del aktörer att vidta rätt åtgärder i tid.

– Min uppfattning är att de större aktörerna är väl förberedda. Utmaningen ligger främst hos de mindre aktörer som inte har den administrativa kapacitet som de större varuägarna och speditörerna har.