Holländska VDL levererar elektriska bussar till Oslos flygplats

VDL:s Citea SLFA 181 Electric presenterades på 2018-års Innotrans. Foto: Wikipedia, kredit: Mirkone

Snart kan man ta en elektrisk buss från gaten vid Oslo flygplats OSL till flygplanet. Tidigare tecknade Avionor ett kontrakt med VDL om leverans av åtta batteribilar.

Premiärminister Erna Solberg gick nyligen ut i media och rekommenderade alla att investera i elbussar från och med nu. Och det verkar som om detta ger resultat. Fler och fler anbud innehåller en större och större andel elbussar. 

Den 1 augusti undertecknade Avinor på uppdrag av Oslo Airport OSL kontraktet för åtta batteri-elektriska bussar från VDL. Bussarna kommer att transportera passagerare mellan gaten och platsen där flygplanen är parkerade. Dessa elektriska ledbussar är av typen Citea SLFA-181 och de är 18,1 meter långa.

Bussarna är utrustade med batteripaket på 216 kWh och kommer att laddas via Heliox snabbladdare på 300 kW. Alla åtta enheter kommer att monteras vid bussdepå.

"Avinor har valt vår gemensamma buss med BRT-design, en buss som vann utmärkelsen Red Dot Award 2017 , konstaterade Frank Frank Reichel på VDL Bus & Coach Norway AS.

- Men Avinor är intresserad av mycket mer än bara design. Att välja våra elbussar säger mycket om flygplatsens ambitioner. Det är sömlöst kopplat till helhetsbilden av Norge som en pionjär inom elektrisk rörlighet i Europa, tillade Reichel.