TMB Barcelona placerade anbud på 29 elbussar

Mellan slutet av 2018 och början av 2019 mottog TMB tre ledade elbussar från busstillverkaren Solaris. Foto: TMB

Så mycket som 29 elektriska bussar ska sättas i trafik i Barcelona efter ett anbudsförfarande som startades nyligen av stadens kollektivtrafikföretag TMB.

Upphandlingen omfattar 23 ledbussar och 6 minibussar, alla strikt nollutsläpp vid svårröret. Den planerade förnyelsen av TM:s bussflotta, som förväntas pågå under perioden 2019-21. Kostnaden beräknas till 135 miljoner euro.

Nyligen tillkännagav Europeiska investeringsbanken (EIB) att man beviljat TMB ett lån på 73,5 miljoner euro.

Pengarna kommer att användas för att köpa 254 nya bussar. 116 av dem kommer att vara elbussar. De nya fordonen kommer att levereras enligt en tidsperiod som avslutas 2021.

Diesel- och CNG-bussar som nu byts ut av Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) fortsätter emellertid att bidra till minskning av utsläppen eftersom övergången till eldrift sker stegvis.

TMB kommer att leverera elbussarna från och med slutet av 2020

Upphandlingsprocessen för dessa bussar består egentligen av två anbud. Den första motsvarar 23 ledade elbussar som kommer att betjäna bussnätets högpresterande linjer till ett värde av 22 miljoner euro.

Det andra anbudet avser ett parti elektriska minibussar som kommer att betjäna busslinjerna i staden Barri till ett värde av cirka 2 miljoner euro. Fordonen kommer att tillverkas under år 2020 och de startar passagerartrafiken mellan slutet av 2020 och början av 2021.