Spanien stänger luftrummet på grund av kiniesiskt rymdskrot

Bärraketen Long March-5B Y4 lyfter från Wenchang Space Launch Site. Foto: China News Service

Kina har återigen skapat ett globalt larm efter att tappat kontrollen över en del av en raket tillhörande det kinesiska rymdprogrammet. Detta rapporterar tidningen El Pasis

Rymdprogrammet är i den sista fasen av konstruktionen av den kinesiska rymdstation som nu ska sättas i omloppsbana. Raketmodulen Long March-5B Y4 väger 20 ton men även om friktion mot jordatmosfären gör att rymdskrot oftast brinner upp innan det träffar jordytan så är risken för att bitar av rymdskräp kan nå det spanska luftrummet. Det gjorde att man tvingades man stänga flygplatserna i Barcelona, ​​​​Tarragona, Ibiza och Reus  och även Madrids flyplats Barajas påverkades.

Det är tredje gången på två år som de kinesiska rymdmyndigheterna skapar problem med rymndskrot. NASA vid flera tillfällen beskrivit handlandet oansvarigt. Den kaotiska omloppsbanan gjorde det mycket svårt att beräkna när och var rymdmodulen skulle falla ned, även om dess inträdesbana, som inkluderade Spanien, var känd. Slutligen träffade enheten jordens atmosfär i södra Stilla havet, enligt den amerikanska armén.