Ny kallgasmack ska minska utsläppen

Foto: Öresundskraft

Vid ett möte godkände Öresundskrafts styrelse investeringen på de drygt 22 miljoner kronor som tankstället kostar. Byggstarten är planerad i oktober 2013 och under våren 2014 ska tankstället vara klart. Det ska då förse tunga lastbilar och bussar med flytande naturgas (LNG), flytande biogas (LBG) och ”vanlig” fordonsgas (CNG).

Efterfrågan på flytande (nedkyld) gas väntas öka kraftigt under kommande år. Bland annat ställer dagligvarukedjor nu krav på speditörer att framtida fordon ska kunna köras på LNG/LBG. Flera internationella fordonstillverkare, däribland Volvo, erbjuder redan lastbilar anpassade för flytande gas.

Tankställets läge på Hjortshögsvägen nära E6 i den logistikintensiva Helsingborgsregionen är idealiskt, inte minst med tanke på att den flytande biogasen kommer att produceras lokalt av NSR. Även stadsbussarna, som använder CNG, kommer att kunna utnyttja tankstället, liksom privatpersoner.

– Introduktionen av flytande gas är en viktig åtgärd för att nå Helsingborgs stads mål om minskad miljöpåverkan från vägtrafiken. Miljöfördelarna är mycket stora. Sett över en lastbils livscykel pratar vi om hundratals ton i minskade utsläpp av koldioxid. Prismässigt kommer LBG och LNG att vara konkurrenskraftigt, det ska inte kosta mer att köra grönt, säger Anders Östlund, vd för Öresundskraft.