Näringslivets Transportråd i remissyttrande

Foto: Green Cargo

Näringslivets Transportråd har yttrat sig över Trafikverkets förslag till plan för utveckling av metoder, modeller och verktyg. 

Näringslivets Transportråd anser att Trafikverkets remitterade plan bör ha ett tydligt fokus på att utveckla metoder och modeller för att spegla godsnyttor och samhällsekonomiska kostnader för gods på ett rättvisande sätt. Så är inte fallet i det nu remitterade materialet. Förslaget har karaktären av en samlad bruttolista där olika projekt anges med prioritet 1 eller 2 på olika sakområden, skriver Näringslivets Transportråd

Näringslivets Transportråd skriver vidare:”Trafikverkets rubricerar det utsända forslaget som "F6rslag till trafikslagsctvergripande plan..." En genomging av forslaget visar dock att ansatsen i forslaget i huvudsak iir transportslagsuppdelad och inte transportslagsdvergripande. Niiringslivets Transportrid efterlyser en tydligare fokusering i planen pi sammanhiingande transport- och logistikkedjor utifrin ett brukarperspektiv. Varudgare inom industri- och handel anvdnder sig av alla transportsiag i olika kombinationer ddr leveransprecision tir en hygienfaktor. Modem logistik stiiller krav pi varudgare att kombinera kostnadseffektivitet med en h6g serviceniv6 och flexibilitet for sina kunder - allt oftare med tata leveranser och korta ledtider. I allt hogre grad efterfrAgas breda produktpaletter med hog kvalitet och mindre orderstorlekar. 6kad prispress stiiller krav pA allt effektivare transportfloden och en logistikkedja diir det inte f6r gi fel nigonstans vilket i sin tur st2iller okade krav pA infrastrukturens kvalitet, kapacitet och tillforlitlighet”

Se hele yttrandet: www.transportrad.se