Eon och OKQ8 fortsätter sin satsning på att förse gasbilar i Stockholm med biogas. Sedan 2010 har bolagen tillsammans öppnat två nya gasstationer per år. Nu har en ny gasstation invigts i Huddinge, vilket innebär att det nu finns totalt 27 gasstationer i Stockholm.
Den svenska vägtrafiken står i dag för en tredjedel av Sveriges samlade klimatpåverkande utsläpp. Naturvårdsverket uppskattar att transportsektorns utsläpp av växthusgaser fortfarande kommer att vara större 2030 än 1990 – om inga drastiska åtgärder vidtas.
Energimyndigheten tror i sin långtidsprognos att användningen av förnybara biodrivmedel inte kommer att uppgå till mer än 7 TWh år 2030 – med dagens styrmedel. 7 TWh motsvarar mindre än 10 procent av den totala energianvändningen för transporter år 2030.
För att minska bilarnas klimatpåverkan arbetar Eon och OKQ8 aktivt med utvecklingen av gasmarknaden och hållbara transporter, och med att förse Sveriges bilister med ett alternativt drivmedel. I september förra året utmanades kommunerna i Stockholms län till att öka andelen fordon som drivs med förnybara bränslen eller el.
- Huddinge kommun har som mål att minska CO2-utsläppen med 60 procent till 2020. Tillsammans med övriga kommuner på Södertörn ska vi leda omställningen till ett klimateffektivt samhälle och ta ett regionalt ledarskap, säger Daniel Dronjak, Huddinge kommunstyrelseordförande.
- Kommunerna har en nyckelroll för att vi ska få växande marknad med fler gasbilar och fler gasstationer. Både som leverantörer av organiskt avfall till biogasproduktion, och genom satsningar på fler gasbilar i sina fordonsflottor, säger Tina Helin, vd Eon Gas.
Någon större tillväxt har inte ägt rum inom Stockholms län det senaste året. Under 2014 ökade det totala antalet gasfordon från 13 161 till 13 268. Huddinge kommun är en av kommunerna som har en positiv utveckling, där antalet gasbilar det senaste året ökade från 419 till 525. Trots den långsamma utvecklingen är branschens aktörer fortsatt optimistiska.
- Med tanke på hur långt vi kommit idag, tänk vad vi kan åstadkomma med konkreta och långsiktiga styrmedel. Sverige har alla möjligheter att bli ett internationellt föredöme även inom hållbara transporter. Vi har såväl infrastrukturen och tekniken som de råvaror till biogas som EU:s regelverk vill premiera, säger Camilla Slunge Dowling, Hållbarhetsdirektör på OKQ8.
Under 2014 såldes 159 miljoner kubikmeter fordonsgas varav 100 miljoner kubikmeter var biogas. Totalt ökade leveranserna med 8 procent under 2014 jämfört med 2013.
- Vi är många aktörer, både stora och små, och från olika branscher, som representerar hela värdekedjan – från tillverkning och försäljning av gasbilar, till produktion av biodrivmedel och distribution via tankställen. Tillsammans har vi redan satsat och är beredda att satsa mer på att förverkliga visionen om en fossiloberoende fordonsflotta, säger Tina Helin.