USA laddar upp för Polar Vortex II

Foto: Michael Hayes

USA:s storföretag har byggt upp varulager och nya ledningsfunktioner för att hantera ännu en vargavinter. Miljardbelopp satsas i förberedelser för vad som kallas Polar Vortex II.

Det handlar i första hand om att säkra tillgången på insatsvaror om transportsystemet fallerar.

-Det är för att försäkra oss, säger Chad Moutray, chefekonom på branschorganisationen National Association of Manufacturers.

Förra vinterns Polar Vortex beräknas ha raderat ut 2,1 procentenheter av USA:s ekonomi.

För Pittsburgh-baserade US Steel, USA:s näst största ståltillverkare, innebar köldvågen i fjol ett produktions- och leveransbortfall på 344 000 ton under första kvartalet.

Fordonsjättarna GM och Ford, i Detroit-regionen, och Electrolux-konkurrenten Whirlpool har också förberett sig med extra lager, ny snöröjningsutrustning och uppdaterad krisplanering.

Långtidsprognoserna inför den kommande vintern ser bistra ut. The Commodity Weather Group, som säljer väderleksprognoser till jordbruket, räknar med att årets vinter blir hårdare än fjolårets. Och enligt konkurrenterna Accuweather och National Weather Service är det i första hand i industritäta områden i sydöstra och centrala regionerna av USA som får kallare än normalt.

Samma region drabbades särskilt hårt av Polar Vortex i fjol.

(TT)