Flera rederier väljer finsk flagg

Det finska rederiet Finnlines. Foto: Wikipedia

Möjligheten till blandbesättningar på finländska fartyg är en av orsakerna till att allt fler rederier väljer att flagga finskt. Enligt Hans Ahlström på rederierna i Finland har de senaste årens inflaggningar skapat 700 nya jobb till sjöss. Det skriver Ålands Sjöfart.

De tre senaste åren har 25 lastfartyg och tre passagerarfartyg flaggats in i det finska fartygsregistret. Det handlar både om flaggbyten och nybyggen som fått finsk flagg.

Det här är resultatet av ett medvetet arbete från flera aktörer. Hans Ahlström, vice vd för intresseorganisationen Rederierna i Finland, nämner tre viktiga faktorer:

? möjligheten till blandbesättning på fartyg under finsk flagg,

? tonnageskattelagstiftningen som trädde i kraft 2012 och

? moderata löneuppgörelser med fackförbunden.

När det gäller blandbesättningen får en tredjedel av personalen ombord komma från ett land utanför EU, enligt överenskommelser med fackförbunden. Enligt Hans Ahlström anställs i 90 procent av fallen filippinare.

-De är jätteduktiga. Vi har varit ner och bekantat oss med utbildningen och rekryteringen, så vi vet vad vi får, säger han.

Tonnageskattelagen innebär att rederierna kan välja att skatta för fartygens lastkapacitet i stället för att skatta efter vinst. Tanken är att eventuell vinst ska stanna kvar i bolaget och leda till nyinvesteringar. I dagsläget är dock inget åländskt rederi anslutet till systemet. Enbart Finnlines, ESL Shipping och Meri Aura har valt tonnageskatt.

-Utöver detta är sjöfartspolitiken som den finska regeringen bedriver både bra och stabil och man har inte gjort några hastiga ändringar. Man har kunnat lita på sjöfartspolitikens beständighet.

Källa: Ålands Sjöfart