Infrastruktur-ministern lyfte sjöfartens betydelse

Foto: DSV

På sin föreläsning på den årliga Stora Transportdagen pekade infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd på sjöfartens betydelse för näringslivet och Sveriges handel.

– Sjöfarten är essentiell för svenska näringar. Trafikverkets kapacitetsutredning visade på betydelsen att ta tillvara sjöfartens lediga kapacitet. De har därför ett fortsatt uppdrag att tillsammans med andra myndigheter se över var man bör lägga framtida satsningar, där är sjöfarten ett alternativ, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Infrastrukturministern tog även upp regeringens handlingsplan för svensks sjöfart för förbättrad konkurrenskraft samt den maritima strategi som ska presenteras under hösten. För att beskriva hur regeringen arbetar för att främja den kustnära sjöfarten.

– Det är glädjande att infrastrukturministern pratar om vattenvägarnas lediga kapacitet. Nu får vi hoppas att hon även tar aktiva åtgärder och bland annat ser till att snabbt införa EU:s regelverk för närsjöfart och inre vattenvägar. På lite sikt hoppas vi på en särskild utredning som ser till transportsystemet som en helhet och prövar hur gods kan föras över till klimatvänliga trafikslag med ledig kapacitet., säger Carola Alzén, vd för Mälarhamnar och en av initiativtagarna bakom Ostkusthamnar i samverkan.