Yrkesförare måste genomgå fortbildning

Foto: Dan Boman

Lastbils- eller bussförare som inte har gått sin första fortbildning behöver göra detta inom kort, annars finns risken att få böter. Anledningen är att Sverige måste anpassa sig efter internationella regler.

Persontransporter eller godstransporter med buss eller lastbil är ett arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför finns bestämmelser om krav på yrkesförarkompetens. Dessa innehåller bland annat krav på grundläggande utbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. När bestämmelserna infördes blev de som redan hade tunga behörigheter undantagna från kravet på grundläggande utbildning. De fick fortsätta att köra utan yrkeskompetensbevis, men måste gå en fortbildning för att få ett kompetensbevis.

De förarna som omfattas av undantaget och redan har behörighet att utföra transporter med buss eller tung lastbil, ska gå sin första fortbildning innan ett par fastslagna datum. Den som vill fortsätta att köra persontransporter med buss måste genomföra sin första fortbildning innan den 10 september 2015. Motsvarande datum för den som vill fortsätta köra godstransporter med tung lastbil är den 10 september 2016.

Efter de datumen krävs att alla förare som omfattas av krav på yrkeskompetensbevis har ett sådant och medför det under färd. Bryter man mot kravet riskerar man böter. Även de företag som anlitar förare som saknar yrkeskompetensbevis riskerar böter.

Reglerna är gemensamma inom hela EES-området och Transportstyrelsen meddelar att man inte har några möjligheter att bevilja undantag.