Fortsatt fokus på sluten kontanthantering

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken

Handels fortsätter arbetet för ökad butikssäkerhet och är kritiskt till försök att befria arbetsgivare från ansvar, med motiveringen att varor nu är vanligare rånbyte än kontanter. 

– De många och grova rånen mot framför allt guldsmedsbutiker är ett allvarligt problem men det får inte göra att fokus försvinner från vikten av slutna kontantsystem i butikerna, säger Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde.

- Om Svensk Handel känner till säkerhetsåtgärder som är effektivare måste de redovisa dem. För oss är rån, hot och våld den viktigaste arbetsmiljöfrågan. Och det betyder att arbetsgivaren har ansvaret. Vi vet att ju mer kontanter som finns tillgängliga, ju större är risken för rån , säger Krister Colde.

Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer, har i ett pressmeddelande (22.1.2014) uttalat att "Om vi vill minska antalet rån får vi inte stirra oss blinda på att skydda kontanter” och att ”för en majoritet av Sveriges butiker är andra säkerhetsåtgärder mer effektiva” än sluten kontanthantering. Det utifrån rapporten ”Butiksrån 2013” där polisinsatser lyfts fram som åtgärder för att minimera antalet rån.

Handels delar helt Svensk Handels syn att utvecklingen gällande butiksrån är oroväckande: butiksrånen ökade 2013 med 11 procent jämfört med 2012 – ökningen av antalet rån med skjutvapen var hela 21 procent för perioden. 

– Vi arbetar tillsammans med arbetsgivarorganisationer för att informera och utbilda om butikssäkerhet, och att ta fram rekommendationer. Men nu verkar det som att Svensk Handel vill låta andra ta huvudansvar för att lösa problemen. För oss är och förblir säkerheten i första hand en fråga för handeln.