Årets sista kryssningsfartyg anlöper Göteborgs hamn

Foto: Göteborgs Hamn

Årets sista kryssningsfartyg har anlöpt Göteborgs hamn. Det var det 43:e kryssningsfartyget för året och med det har närmare 60 000 kryssningsresenärer besökt Göteborg under 2018. Nästa år blir siffrorna betydligt större – redan nu är 64 anlöp bokade för 2019.

Kryssningsdestinationen Göteborg har ökat rejält i antal anlöp och besökare på senare år – under 2010-talet har antalet passagerare legat på över 50 000 årligen. Det gör Göteborg till Sveriges tredje största kryssningsdestination efter Stockholm och Visby.

– Göteborg uppskattas mer och mer som kryssningsdestination. Besökarna tycker om atmosfären i staden, utbudet av shopping, restauranger, caféer och att det är gångavstånd till det mesta, säger Maria Särnholm, Cruise Manager på Göteborg & Co.

De flesta som kryssar till Göteborg är tyskar, engelsmän och amerikaner. Tillsammans spenderar de cirka 60 miljoner kronor i staden.

Cirka hälften av årets 43 kryssningsfartyg anlöpte den anrika – och för året återinvigda – Amerikaterminalen i innerhamnen. Det var härifrån de stora oceanångarna avgick till New York från 1915 och långt in på 70-talet. Inför årets säsong återuppbyggdes och moderniserades terminalen för att återigen kunna välkomna internationella kryssningsresenärer till Göteborg.

Bokningarna för 2019 är redan klara och hela 110 000 passagerare förväntas besöka Göteborg under nästa år, fördelade över 64 anlöp. En av nyheterna är att Disney Cruises kommer till Göteborg för första gången, då med det 300 meter långa fartyget Disney Magic. Men först ut för säsongen blir amerikanska Viking Sky som anlöper Amerikaterminalen den 4 april.