Ny järnväg planeras till Ålborgs flygplats

Moderna InterCity-tåg och InterCityLyn förbinder idag Aalborg med de främsta städerna Jylland, Fyn och Själland samt Köpenhamn. Regionala tåg går till Hirtshals och Frederikshavn varje timme. Nu får Ålborg även en förbindelse till stadens flygplats. Foto: Visit Aalborg

I framtiden blir det lättare att komma till eller från Ålborgs flygplats.

Det danska parlamentet har nämligen avsatt en kvarts miljard danska kronor för bygget av en ny järnväg från Ålborg till stadens flygplats i nordvästra Jylland.

På dagtid finns det cirka fyra tåg över fjorden, per timme. När bansträckan till flygplatsen är färdig, stiger turtätheten till åtta - ett tåg var 7,5: e minut.

Det är dock möjligt att det uppstår nya omfattande trafikproblem runt Limfjordkorsningen, vilket har lett till att ett antal nordjylländska kommuner, Nordjyllands trafikföretag och Nordjylland har gemensamt skickat ett samrådssvar till danska trafik- och bostadsverket, där de uppmärksammar problemet.

Ålborgs flygplats (Aalborg Airport, Aalborg Lufthavn) är Danmarks tredje största flygplats med cirka 1,4 miljoner passagerare per år. Flygplatsen ligger väster om Lindholm, 6 km nordväst om Ålborg.

Ålborgs flygplats ägs för närvarande av Ålborgs, Jammerbugts, Rebilds, Brønderslevs, Frederikshavns och Vesthimmerlands kommuner.

De dåvarande 13 kommunerna i Nordjylland tog över flygplatsen från staten 1997. Den nuvarande terminalbyggnaden från 2001, ritad av Schmidt, Hammer & Lassen, har sex portar, restauranger, konferenslokaler etc. Den utökades under 2007 och 2010 och utvidgades igen 2011/2012.