Nordkoreanska tankfartyg hämtar olja från Ryssland

Handelsfartyg Mangyonbong i staden Wonsans hamn i Nordkorea. Foto: Wikipedia: kredit. Bumix

Åtminstone åtta fartyg från det sanktionsbelagda Nordkorea har i år laddat dieselolja i Ryssland med Kina och Sydkorea som angivna destinationer.

Senare ändrades kursen, skriver Reuters. Fartygen hade officiellt meddelat en annan destination. Det rör sig enligt amerikanska diplomater om praxis som bidrar till att undergräva sanktioner mot Nordkorea. Det skriver nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till sina egna uppgifter om fartygens rörelser, men det finns inga bevis för att fartygen har gjort något olagligt eftersom det inte är olagligt att ändra destination längs vägen, precis som det inte kan bevisas att fartygen har levererat olja till Nordkorea.

Amerikanska diplomater betonar dock att en systematisk ändring av destinationer under seglatsen visar att regimen i Nordkorea använder metoden för att kringgå de sanktioner, som landet är föremål för på grund av landets kärnenergiprogram.

De åtta nordkoreanska fartygen seglade alla från de avlägsna ryska hamnarna Vladivostok och Nakhodka med Kina och Sydkorea som officiella destinationer, skriver Reuters. En stor amerikansk majoritet kräver nu att nya sanktioner riktas även mot Ryssland.