Södra tar fram helt nedbrytbar förpackning

Materialet Durapulp har utvecklats av Södra från skogsråvara. Det är ett nedbrytbart och förnybart material som kan ersätta fossila produkter. Foto: Henrik Björnsson

Nu tecknar Södra och Svenskt Butikskött ett nytt samarbetsavtal för att ta fram en helt nedbrytbar, fiberbaserad förpackning för Svensk Butikskötts köttprodukter. Det är Södras förnybara material Durapulp som ska bli förpackningar, och förhoppningen är att den nya förpackningslösningen ska finnas i butikshyllan redan om något år.

Många svenskar handlar kött minst en gång i veckan. För att köttet de köper ska hålla sin kvalitet, krävs förpackningar som klarar de höga livsmedelskraven på hållbarhet och säkerhet. Nu vill Svenskt Butikskött gå längre än så och ta fram en förpackning som också lever upp till företagets egna krav på ekologisk hållbarhet. Därför har man gått samman i ett nytt, stort förpackningsprojekt tillsammans med Södra.

Förnybart material från skogsråvara 
Materialet Durapulp har utvecklats av Södra från skogsråvara. Det är ett nedbrytbart och förnybart material som kan ersätta fossila produkter. Materialet är beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. Det är formbart och kan användas för hela skalan av produkter från bruksmaterial till sofistikerad design.

– Vi är väldigt glada och förväntansfulla över vårt nya samarbete med Södra, säger Thomas Östlund, ägare på Svenskt Butikskött. Vi brinner för ekologisk hållbarhet och med det nya avtalet hoppas vi kunna ta fram en hundra procent nedbrytbar, fiberbaserad förpackning till våra produkter. Den förpackningslösning vi har i dag är återvinningsbar, men inte nedbrytbar och komposterbar - vilket inte är tillräckligt bra för ett företag med vår ekologiska profil.

– Det finns en stark efterfrågan från såväl producenter som konsumenter på hållbara alternativ till förpackningar gjorda av fossila material som till exempel plast, säger Erik Bengtson, affärsutvecklare på Södra. – Här har skogen och skogsindustrin mycket att erbjuda. Vi har en fantastisk, förnybar råvara och vi har kunnandet och erfarenheten att ta fram de nya lösningar som behövs för en klimatsmart framtid. Durapulp är ett hundra procent hållbart alternativ som är väl lämpat för förpackningar som ska innehålla känsliga ämnen som livsmedel.

Avtalet innebär att utveckling och prototyptillverkningen startar redan under sommaren och beräknas vara klar under hösten. Om prototypen faller väl ut kommer man att gå vidare till pre-industriell produktion och de första kundtesten innan årets slut. Förhoppningen är att få fram en förpackning som kan börja användas redan inom något år.
Källa: Södra