Ett väldigt bra geografiskt läge samt möjlighet att ta med sig personal från två håll. Det är huvudskälen till att restaurang- och storköksgrossisten Martin & Servera valde Enköping som etableringsort för sitt nya storlager i Mellansverige. Den totalt 36 000 kvadratmeter stora anläggningen, belägen alldeles intill E18, ska stå klar redan januari 2017.
Martin & Servera har idag fem lager i landet: Halmstad, Norrköping, Stockholm, Västerås och Umeå, varav anläggningen i den sistnämnda staden stod klar så sent som i januari i år. Men enligt bolaget behövs det göras ytterligare rationaliseringar för att utveckla verksamheten. Kort sagt: fem lager behöver bli fyra.
Sett över logistikstrukturen
Stefan Bergström Hedmark, logistikdirektör i Martin & Servera, utvecklar:
- Vi har sett över våra totala logistikstruktur över hela landet. Hur det ser ut med effektiviteten, flödena och kapaciteteten? Allt för att kunna bli effektivare och kunna hantera större volymer på sikt. Men vi har även sett över hur det ser ut med nuvarande hyreskontrakt för våra anläggningar, säger Stefan.
Två blir ett
Slutsatsen som Martin & Servera kom fram till är att de största utmaningarna finns i Mellansverige. Därför flyttas de två lagren i Årsta respektive Västerås efter årsskiftet till ett helt nytt gemensamt lager i Enköping.
- Vi bestämde oss att gå från fem lager till fyra. Detta genom att lägga ner verksamheten i Stockhom-Årsta och Västerås, för att bygga ett nytt lager i Enköping, vilket ersätter dessa två, distributionsmässigt, säger Stefan och förklarar de viktigaste skälen.
God geografi
- Enköping har ett väldigt bra geografiskt läge. Här vi kommer enkelt åt norra Storstockholm-Uppsala, samt Örebro-Värmland och fjällvärlden där vi har stora försäljningsvolymer under vintern, och från lagret i Norrköping når vi södra sidan av Stockholm.
Personal från två håll
Men det finns även ett annat viktigt motiv till att man valde just Enköping. Staden ligger så gott som mittemellan Stockholm och Västerås vilket innebär att man en god möjlighet att få med redan intrimmad personal från både Årsta och Västerås.
- Självklart vill vi ha denna möjlighet att ta med oss så mycket personal som möjligt från lagrerna i Västerås respektive Stockholm och det finns också ett stort intresse bland de antällda.
Personalintensiv verksamhet
Utan några större automationssystem, förutom hissautomater, kommer lagret att vara relativt personalinensivt, då arbetet sker med tradionellt plock och pack. Totalt 250 personer kommer att arbeta i lagret i Enköping, vilket kommer att göra Martin & Servera till den största privata arbetsgivaren i kommunen.
- Vi har haft en bra dialog med kommunen och fått ett ypperligt läge, där det går extremt snabbt att ta sig ut på E18.
Fullsortimentslager
Enköpingsanläggningen kommer att bli ett fullsortimentslager.
- Vi kommer att ha alla sorts artiklar som behövs i restauranger och storkök. Alla sorters livsmedel och frysvaror, men även alla sorters drycker inklusive alkohol. Därtill tillhandahåller vi allehanda husgeråd, porslin, dukar, servetter med mera, avslutar Stefan Bergström Hedmark.