Sopsugsterminal miljöcertifierad enligt BREEAM-SE

Foto: Åke E:son Lindman

Tyréns har på uppdrag av Ursviks Sopsug AB miljöcertifierat Ursviks sopsugsterminal enligt BREEAM-SE. Tyréns har ansvarat för certifiering av terminalbyggnaden och har både haft den samordnade rollen för hållbarhetsarbetet och varit assessor för själva certifieringen. Terminalbyggnaden är den första byggnaden att få betyget excellent som färdig byggnad enligt BREEAM-SE.

Istället för att försöka gömma undan sopsugen så har man i Ursvik val att placera den väl synligt vid infarten till den nya stadsdelen och gjort den till en miljöprofilbyggand av högsta klass. Den nya sopsugsterminalen i Stora Ursvik är helt styrd av datorer och klädd med en stor växtvägg på 250 m² med över 2000 plantor.

– Då vi påbörjade certifieringsarbetet och entreprenör handlats upp innan den Svenska BREEAM-manualen var klar så har vi fått lägga en del extra tid och energi på atthantera olika frågor kopplat till certifieringssystemet. Det känns därför extra skönt att projektet gått i mål med högt betyg, säger Jon Mellqvist som arbetar med hållbart byggande och är en av Tyréns certifierade BREEAM-SE Assessorer.