Intresset för närresor ökar

Amorella passerar Kobba Klintar, Åland. Foto: Viking Line

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar. Det visar rederiet Viking Lines bokningsstatistik inför sommarmånaderna juni, juli och augusti. Totalt har bokningarna av reguljärresor ökat med 5 procent jämfört med motsvarande tidpunkt 2018, och de populäraste destinationerna är Åland och Helsingfors. Sommarens nyhet med tre långkryssningar till Visby förväntas också bli slutsåld.

Sommaren är traditionellt högsäsong för Östersjöresor, men i år ser Viking Line att bokningarna av framför allt reguljärresor i juni, juli och augusti har kommit igång tidigare än vanligt. Jämfört med maj i fjol har 5 procent fler bokat sin reguljärresa redan nu, och 4 procent fler planerar att ta med sig bilen över havet. Det sistnämnda kan tyda på att fler planerar att vidareutforska sin destination på egen hand. De resmål som ökar mest i popularitet är Åland och Helsingfors.

– Vi ser en närresetrend som puttrat på ett tag men som nog tar fart på allvar nu i sommar, kanske som ett resultat av den pågående miljö- och klimatdebatten. Åland var hett redan i fjol, då slog vi alla tiders rekord på vår snabbaste tur från Kapellskär till Mariehamn. Nu har hela 11 procent fler har bokat Ålandsresan jämfört med slutet av maj 2018. Även Finlands huvudstad Helsingfors lockar många, med en ökning på 10 procent, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

Sommarens nyhet bland Viking Lines destinationer är Visby, dit rederiet gör tre långkryssningar från Stockholm under Almedalsveckan i början av juli. Kryssningen inbegriper närmare tolv timmar i Visby med möjligheten att göra utflykter eller fokusera på Almedalsevenemanget inne i stadskärnan.

– Intresset för våra Visbykryssningar är stort, och där ser vi att bokningarna tagit rejäl fart sedan någon vecka tillbaka. Nu börjar de populäraste hyttkategorierna med fönster och dubbelsäng ta helt slut, så vill man hinna knipa sig en plats gäller det nog att stå på, säger Kenneth Gustavsson.