Elgiganten tar miljöbeslut

Köra de utgående transporterna på flytande biogas. Foto: Elgiganten

Elgiganten, Volvo Lastvagnar och Gasum går nu in i en testperiod där Elgigantens samarbetspartners ska köra de utgående transporterna från Elgigantens Nordiska Distributionscenter i Jönköping på flytande biogas. Testet är en del i förberedelserna för Elgigantens nya transportavtal, som från och med våren 2020 ställer krav på att delar av fordonsflottan ska gå på fossilfria drivmedel.

– Vi har bestämt oss för att vi ska vara ledande även inom transportområdet. Bra logistik handlar inte enbart om att få produkterna till rätt plats i rätt tid till rätt kostnad. Vi vill att det ska göras med så liten påverkan på vår gemensamma miljö som möjligt och utan att människor blir utnyttjade eller utsatta för fara, något vi lagt stort fokus på sedan 2015, då vi lanserade konceptet ”Logistik med hjärtat”. Testet med biogasdrivna transporter är viktigt för att vi ska kunna ta nästa steg och sänka utsläppen från långväga transporter och bidra till att nå EU-målen 2030, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

Vid upphandlingen av Elgigantens nya transportavtal våren 2020 kommer kravställning vara att delar av fordonsflottan ska gå på fossilfria drivmedel, där gas är ett alternativ. En bidragande faktor till detta är Gasums satsning på ett nordiskt stationsnät för flytande biogas med 50 stationer till och med 2020, varav en skall vara placerad på Torsvik nära Elgigantens nordiska distributionscenter.

– När företrädare som Elgiganten går i bräschen för hållbara transporter så måste vi finnas där med infrastrukturen som behövs för att erbjuda renare energialternativ, säger Mikael Antonsson, Country Manager Traffic på Gasum.

Tillsammans med Volvo Lastvagnar och Gasum går Elgiganten nu in i en testperiod där Elgigantens transportsamarbetspartners ska köra transporter från distributionscentret i Jönköping till olika butiker och hemkörningshubbar i Norden på flytande biogas.